Cadastru Bucuresti Ilfov

Amenda constructie fara autorizatie

Poti lua amenda daca executi sau daca ai executat o constructie fara autorizatie de construire? Da, pentru o constructie ce nu are la baza autorizatie, esti pasibil de amenda si vom intelege imediat si in ce conditii se pot aplica amenzile.

Obligativitatea autorizatiei de construire este mentionata in lege, in art 1 din Legea 50/1991: 

“executarea lucrarilor de constructii este permisa numai pe baza unei autorizatii de construire sau de desfiintare, emisa in conditiile prezentei legi (…) “

Daca ai o lucrare sau o constructie executata fara sa obtii autorizatia de construire necesara, inseamna ca ai construit ilegal si ca incalcat prevederile legii. 

amenda constructie fara autorizatie

Cat este amenda pentru constructia fara autorizatie

Inainte sa vorbim despre amenda pentru o constructie fara autorizatie, sa aducem in atentie articolul 26, alin (1) lit. a din legea 50/1991. Din articol, putem intelege ca executarea totala sau partiala fara autorizatie a lucrarilor (vorbim de constructii civile, in afara zonelor protejate sau a monumentelor istorice) constituie contraventii. 

In acelasi articol de lege, la alineatul (2) este specificata amenda pentru contraventiile de la litera a, art 26, Legea 50/1991: 

– de la 1.000 lei la 100.000 lei

Asadar, amenda pentru constructie fara autorizatie de construire poate incepe de la 1.000 de lei si poate ajunge pana la 100.000 de lei. 

Cand poti lua amenda pentru constructii fara autorizatie?

Tot in Legea 50/1991, ne putem informa cu privire la termenul de prescriptie pentru lucrarile fara autorizatie de construire.

Art. 31, Legea 50/1991 specifica urmatoarele: 

“dreptul de constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei. “

Termenul de prescriptie implinit se refera la situatia in care a trecut perioada de timp de 3 ani de la data executarii constructiei, perioada in care se puteau aplica amenzile. Daca constructia a fost realizata fara autorizatie de construire si a trecut mai mult de 3 ani din momentul executarii ei in lipsa acesteia, atunci termenul de prescriptie s-a implinit si nu mai esti pasibil de amenda.

amenda constructie fara autorizatie

Am luat amenda pentru constructie fara autorizatie

Autoritatile te-au amendat pentru constructia fara autorizatie de construire? Ce poti face?

In situatia in care ai primit amenda pentru constructia executata fara autorizatia de construire necesara, poti urma procedura de autorizare a lucrarilor prin eliberarea Certificatului de Urbanism. Se poate elibera Certificatul de Urbanism si se pot obtine actele necesare pentru eliberarea autorizatiei de construire. Aceasta procedura este valabila pentru lucrari sau constructii fara autorizatie de construire si sanctionate. 

Daca te afli in aceasta situatie, te ajutam cu procedura de autorizare a lucrarilor sanctionate. Cum? Primul pas, obtinem Certificatul de Urbanism pentru tine. Apoi ne putem ocupa de documentatia pentru eliberarea autorizatiei. 

Cum poti evita amenda?

-> Urmeaza pasii pentru obtinerea autorizatiei de construire necesara

-> Apeleaza la persoane autorizate care te ajute cu documentatia neceasra

-> Obtine si respecta autorizatia de construire

De ce sa nu construiesti fara autorizatie?

-> Pentru ca esti pasibil de amenda si te poti lovi de costuri suplimentare cu intrarea in legalitate

-> Pentru ca poti primi ordin de demolare, iar investitia ta financiara este inutila

-> Pentru ca poti avea dispute cu vecinii, din lipsa autorizatiei de construire (ai construit prea aproape de casa vecina etc)

-> Pentru ca acea constructie poate sa fie nesigura si sa puna in pericol familia si vecinii tai.

amenda constructie fara autorizatie

Iti multumim ca ne-ai acordat timpul tau si ne dorim sa iti aducem la cunostinta ca legile se pot modifica in timp, iar odata cu ele si valabilitatea informatiilor oferite.

Te putem ajuta cu serviciile de cadastru pentru lucrarile tale. Iti dorim mult succes cu proiectul tau in constructii!